Selv om personlig utvikling som begrepet tilsier er noe dypt personlig og privat, handler det ikke om en slags narsissistisk runddans rundt eget ego. Tvert i mot er noe av det viktigste ved personlig utvikling å jobbe med hvordan man forholder seg til andre mennesker og bygger opp gode, varige relasjoner. Mye forskning viser at slike relasjoner en en viktig nøkkel til et meningsfylt og lykkelig liv.

Noe av det første du kan gjøre er simpelthen å bestemme deg for å bli en mer sosial person. Dette gjelder spesielt hvis du i utgangspunktet er en litt innadvendt eller sjenert person. Slike personlighetstrekk er ikke nødvendigvis noe problem, men kan gjøre deg litt for avhengig av at andre tar initiativet i sosiale sammenhenger. Ofte innebærer det å bli mer sosial å bekjempe angst, særlig angst for å snakke med fremmede mennesker eller omgås i situasjoner du opplever som kjedelige eller stressende. Fatt mot og prøv å snakke med en ny person. Kanskje går det bedre enn du tror, og du får en ny venn eller i hvert fall en kontakt i ditt sosiale nettverk.

For noen er selv dette vanskelig. I dagens samfunn legges det i liten grad opp til samtale og sosialisering. Hvis man virkelig strever med dette, må man ta små skritt i begynnelsen. Det handler om så lite som å si “hei” og “takk” til kassadamen i stedet for å stirre tomt på varene dine.

Den beste måten å bli kjent med andre på er å spørre spørsmål. Spør åpne spørsmål som gir den andre muligheten til å uttrykke seg fritt. Uten å være uhøflig kan du prøve å trenge litt dypere inn i den andres liv og hverdag. Dette er vanskelig i Norge, men nødvendig for å bygge et virkelig vennskap. Ofte liker folk bedre å snakke om familie og hobbyer enn om jobben.